De niet-financiële waarde van crowdfunding
Geschreven door: dr. Claire van Teunenbroek
Gepubliceerd op: 14 september 2022
Leestijd: 5 minuten
Als we het over crowdfunding hebben, dan bespreken we vaak de financiële waarde: hoeveel haalt het op? Ondanks dat crowdfunding een manier van werven is, heeft het de potentie om meer dan dat te zijn. Crowdfunding kan ook verbinden, inspireren en ondersteunen. Dan hebben we het over de niet-financiële waarde van crowdfunding. Wat bepaalt de niet financiële waarde van crowdfunding? In deze blog bespreken we twee algemene motieven voor het geven via crowdfunding: (1) deel voelen van een gemeenschap en (2) het ondersteunen van de maker.
Deel voelen van een gemeenschap
Het mens zijn uit zich door op zoek te gaan naar gelijkgestemden: een gemeenschap van anderen zoals jij. Traditioneel gezien komen we samen op markten en pleinen, om te verbinden, verhalen te delen en ondersteuning te bieden. Een focus op het bereiken en onderhouden van een gemeenschap is van belang bij crowdfunding. Vanuit de literatuur zien we dat sommigen doneren om hun netwerk te ondersteunen of om in contact te komen met mensen in een gelijkwaardige situatie. Het focussen op het woord ‘gemeenschap’ en het benoemen van de gemeenschap (bijvoorbeeld kunstliefhebbers) in de projectbeschrijving, kan het gevoel van verbondenheid vergroten (Ein-Gar, 2018). Het kan ook helpen om het project te plaatsen bij een platform dat zich al focust op een bepaalde gemeenschap, zoals bijvoorbeeld een platform voor kunstliefhebbers. Dit vergroot de kans dat een project de juiste gemeenschap bereikt.
Ondersteunen van de maker
Naast verbinding met de gemeenschap achter het project, kan een donateur zich ook laten stimuleren door de relatie met de maker. Het gaat hier om een één op één relatie: tussen de maker en de donateur. Als deze twee elkaar goed kennen, spreken we van ‘strong ties donors’. Deze groep zien we vaak vooral aan het begin en richting het einde van een campagne (Borst, Moser & Ferguson, 2018). Dit komt waarschijnlijk door de informele manier van werven, wat kenmerkend is voor crowdfunding (Van Teunenbroek & Hasenefendic, 2021). Makers beginnen vaak met werven onder familie, vrienden en collega’s. Deze groep kan het project letterlijk lanceren, maar niet in zijn eentje dragen (zeker niet bij grote projecten met hogere doelbedragen). Een succesvol project is in staat om voorbij het eigen netwerk te gaan: mensen aantrekken die de maker niet kent. Dit zijn de ‘weak ties donors’, die zich vaak laten overhalen door andere motieven zoals het verhaal achter een project en kwaliteitssignalen.
Het belang van fysieke locaties
We zien dat bij online geven fysieke locaties nog steeds van belang zijn, omdat de online context niet voor iedereen genoeg aanleiding lijkt te zijn om te geven (Van Teunenbroek & Bekkers, 2022). In de Nederlandse context worden goede-doelen-crowdfunding-projecten dan ook vaak gekoppeld aan fysieke evenementen: zoals marathons. Dit zijn belangrijke momenten om in contact te komen met een gemeenschap of de maker te leren kennen. Veel evenementen werden tijdens de pandemie afgelast. Dit heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de beperkte groei van giften via crowdfunding tijdens het eerste deel van de pandemie. Het organiseren van centrale plekken verbonden aan crowdfunding projecten kan het samenbrengen van makers en donateurs ondersteunen in online geven (Trautwein, Liberatore, Lindenmeier & Von Schnurbein, 2020).
Het versterken van online betrokkenheid
Ondanks het belang van fysieke locaties, blijft crowdfunding een online-wervingsmethode. Het versterken van de online betrokkenheid is dan ook van groot belang. Het is niet het een of het ander: zowel offline als online moet je als maker actief zijn. Online kan de nadruk op de niet-financiële waarde benadrukt worden door het faciliteren van gesprekken tussen makers en (potentiële) donateurs. Projecten waar makers actief met donateurs in gesprek gaan zijn vaak succesvoller in het binnenhalen van donaties (Van Teunenbroek & Della Vega, 2022). Dit draagt ook bij aan het opbouwen van vertrouwen: het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om online te doneren. Vertrouwen in de maker en de manier van geven zijn belangrijk om mensen te ondersteunen in het geven.
De niet-financiële waarde
De niet-financiële waarde is meer toekomstgericht dan de financiële waarde. Het gaat om het vergroten van iemands netwerk en het verder verspreiden van een boodschap. Crowdfunding heeft de potentie om mensen samen te brengen, dit zien we bijvoorbeeld bij werven voor gezondheid gerelateerde projecten, waar er vaak geworven wordt voor zeldzame ziektes (Van Teunenbroek & Della Vega, 2022). Het kan ook een manier zijn om een bepaalde boodschap verder onder de aandacht te brengen, door een specifiek project van een goed doel in de spotlight te zetten. Het is belangrijk om te begrijpen dat crowdfunding na het binnenhalen van het doelbedrag nog niet afgelopen is: de nazorg is net zo belangrijk. Het gaat om relatiebinding en daarvoor is het blijven informeren van de groep van donateurs belangrijk. Dit kan via updates op de persoonlijke pagina van het project of via sociale media.
Werven via crowdfunding behoort persoonlijk te zijn: tussen maker en donateur. Donateurs geven vanwege de relatie met de gemeenschap achter het project en de maker van het project. Crowdfunding kan het netwerk van een maker uitbreiden en helpen een centrale boodschap verder te verspreiden. Hiervoor zijn zowel fysieke locaties als het ondersteunen van online betrokkenheid van belang.
Referenties
Borst, I., Moser, C., & Ferguson, J. (2018). From friendfunding to crowdfunding: Relevance of relationships, social media, and platform activities to crowdfunding performance. New media & society, 20(4), 1396-1414.
Ein-Gar, D (2018). Let’s Get Together and Make a Difference: Experiencing a Community in Donation-Based Crowdfunding, in NA – Advances in Consumer Research Volume 46, eds. Andrew Gershoff, Robert Kozinets, and Tiffany White, Duluth, MN : Association for Consumer Research, Pages: 532-533.
Van Teunenbroek, C. & Bekkers, R. (2022). Geven door huishoudens in Bekkers, R., Gouwenberg, B. M., Koolen-Maas, S. & Schuyt, T. N. M. (Ed.), in Geven in Nederland 2022: Maatschappelijke betrokkenheid in kaart gebracht (pp. 81-118). Amsterdam University press.
Van Teunenbroek, C., & Dalla Chiesa, C. (2022). Motives for giving via crowdfunding in eight categories: A review and theoretical framework of donation-and reward-based crowdfunding motives. In International Crowdfunding Research Conference (p. 1).
Van Teunenbroek, C., & Hasanefendic, S. (2021). Researching the crowd: Implications on donation-and reward-based crowdfunding donations. In 10th International ERNOP Conference: Building bridges in the aftermath of Covid-19: Where will the philanthropy of today lead us tomorrow.
Trautwein, S., Liberatore, F., Lindenmeier, J., & Von Schnurbein, G. (2020). Satisfaction with informal volunteering during the COVID-19 crisis: An empirical study considering a Swiss online volunteering platform. Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly, 49(6), 1142-1151.